Studiebesök i Danmark

För att hålla oss ajour med vad våra samarbetspartners har på gång i form av utvecklingsarbete, befintligt sortiment och företagsfilosofi gör vi emellanåt studiebesök på deras hemmaplan. Besöken brukar vara både spännande och givande då man har bättre tid att fördjupa sig jämfört med när vi träffas på en mässa eller temadag. Den 1–3 april åkte Martin Gottfridsson och Nicola Parmelund till Danmark för att besöka några av våra leverantörer.

 

Måndag 1 april

Tidig avresa med färjan till Fredrikshamn för fortsatt transport genom Danmark till Malling och Master Care. Hos Master Care fick vi en rundvandring i deras lokaler, genomgång av produkter och en stunds social samvaro innan vi tog oss till Århus för inkvartering och nästa punkt på agendan. Vi hade stämt träff med Maja Illum som arbetar på region Midtjylland. Hon har sedan flera år varit engagerad i utvecklingsarbete kopplat till arbetsmiljö, trygga och säkra förflyttningar för både patienter och omvårdnadspersonal, samt hjälpmedelshantering. Det var ett mycket intressant kunskapsutbyte som ställde stora krav på vår förståelse av det danska språket (och motsvarande för Maja förstod vi). Efter att ha lyssnat intensivt i tre timmar var vi helt färdiga och stöp i säng efter lite mat.

 

Tisdag 2 april

Efter frukost styrde vi kosan åt nordväst med sikte på Nibe och Wolturnus verkstad för tillverkning av rullstolar (och cyklar). Det var väldigt spännande att få en genomgång av tillverkningsprocessen och se vilket hantverk det är att få ihop en skräddarsydd rullstol. Vi fortsatte sedan till deras administrativa lokaler och fick träffa deras svenska medarbetare samtidigt som vi avnjöt ett stjerneskudd (smörgås med panerad rödspätta, räkor, sparris och annat gott). Efter maten och givande samtal var det så dags att besöka Liftup i Stövring. Där fick vi se tillverkningen av Raizer och deras plattforms-/lyftlösningar samt höra om deras företagsfilosofi och stora utvecklingsavdelning.

 

Onsdag 3 april

Första besöket efter utcheckning från hotellet var hos Guldmann som har sina lokaler i Århus. Där fick vi se deras tillverkning och visningsmiljöer med taklyftslösningar för både äldreboende och operationssal. Här diskuterade vi ganska mycket om ensamarbete vid förflyttningar, ett område som det har arbetats relativt mycket med i Danmark, då de, liksom vi, står inför stora svårigheter att rekrytera ny omsorgspersonal. Med en del nya funderingar och lite mat till livs var det så dags för sista anhalten på vår lilla turné – Pressalit som tillverkar badrumsinredning med stora möjligheter till anpassning efter vem som skall använda den. Här fick vi berättat för oss om hur företaget startade, delvis till följd av en slump där lim och sågspån blandades av misstag och visade sig vara ett utomordentligt material att tillverka toalettsitsar av. Efter en informativ genomgång av sortiment och tillverkning satte vi av hemåt till Göteborg igen.