– Grundläggande utbildning i förflyttningskunskap för undersköterskor –
Enligt forskning hjälper en vårdpersonal sin/sina vårdtagare med upp till 80-90 förflyttningar på en dag. Då är det viktigt att veta hur man skall göra för både sin egen och vårdtagarens skull.
På den här kursen får du kunskap om grunderna i förflyttningskunskap. Du lär dig om HMC Sveriges metod för säkra förflyttningar dygnet runt – hur du och vårdtagaren arbetar tillsammans, ibland med hjälpmedel, för att på bästa sätt använda vårdtagarens resurser och minska din fysiska belastning med upp till 70%!
Kursen ger dig kunskap i trygga, säkra och skonsamma manuella förflyttningar samt överflyttningar med personlyft. Du får konkreta verktyg för att kunna anpassa förflyttningar efter varje vårdtagares unika förutsättningar och utföra dem på ett sätt som är skonsamt och säkert för dig och din vårdtagare. Genom metoden får du också redskap för att lättare kunna kommunicera vårdtagarens behov till rehabpersonal.
Kursen följer rekommendationer från Arbetsmiljöverket enligt AFS 2012:2 och kunskapssammanställning 2019:6 ”Säkrare personförflyttningar” samt ”Säkra personförflyttningar” enligt myndigheten för arbetsmiljökunskap. Kursinnehållet utformas även i enlighet med internationell standard SIS-CEN ISO/TR 12296:2013.
Kursen är på totalt två utbildningsdagar med uppdelning i två delar: manuella förflyttningar och förflyttning med personlyftar. Varje del innehåller en teoretisk och en praktisk del. I de praktiska övningarna läggs stort fokus på att kunna använda hjälpmedel på ett korrekt sätt och så smidigt som möjligt för både dig och din vårdtagare.
Det är också möjligt att endast välja teori och därmed blir kursen på endast en dag.